Stichting Regenboogmuziek
Kaarten reserveren

 

 

de Regenboog

 

woensdag 25 september 2019   20.15 uur

Entree: €15   Tot 25 jaar: €5   Zoetermeerpas: gratis

Café Dansant
Cabaret-muziek uit Berlijn en Parijs

Sabine Wüthrich, sopraan
Daniël Kramer, piano
Eva van Grinsven, saxofoon

20190925

Een succesvolle voorstelling eindelijk in Zoetermeer

Café dansant speelt een luchtig, afwisselend en karaktervol programma met cabaretmuziek uit het Parijs en Berlijn van de vroege twintigste eeuw. In Parijs traden kunstenaars als Picasso, Satie en Verlaine op in “Le Chat Noir”, een theatercafé en cabaret gelegen in de Montmartre, opgericht in 1881. Naar het voorbeeld van “Le Chat Noir” ontstonden er vervolgens in heel Europa cabarets.
In Berlijn werd in 1901 het cabaret “Überbrettl” opgericht. Het doel was om het populaire idioom van het cabaret omhoog te stuwen naar een serieuzer niveau. In Duitsland is net zoals in Frankrijk, in het cabaret ook plaats voor politieke satire. Vanaf 1935 wordt de sfeer grimmiger en verbiedt de NSDAP alle "entartete" kunst. De muziek wordt aan de ene kant veel serieuzer, aan de andere kant ontstaan er ironische “onzin-liedjes”.

Sabine Wüthrich (sopraan)

De Zwitserse sopraan Sabine Wüthrich studeerde eerst aan de Hochschule für Musik in Bern bij Elisabeth Glauser. Daarna vervolgde zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Udo Reinemann en Margreet Honig waar zij in 2004 succesvol haar Masterdiploma uitgereikt kreeg.

Sabine Wüthrich won verscheidene prijzen waaronder in 2008 de 1e prijs aan het Concorso Internazionale di Canto Solistico Seghizzi in Gorizia en in 2007 de 1prijs op de Nederlandse Vocalistenpresentatie (voormalig Erna Spoorenberg concours).

Als solist heeft Sabine gewerkt met als Paul McCreesh, Daniel Klajner, Lucas Vis, Henrik Schaefer, Etienne Siebens, Frédéric Desenclos, Otto Tausk en Reinbert de Leeuw en trad zij op met onder andere het Berner Sinfonie Orchester, Holland Symfonia, het Doelen Ensemble, het Ensemble Nieuwe Muziek en met het National Jeugd Orkest. Zij was te gast op het Norwich & Norfolk Festival, het Tallinn Autumn Festival for Contempory Music, de Thuner Schlosskonzerte, de Cambridge Early Music Series, het Stratford-upon-Avon-Festival en het Festival de Musique de Sully et du Loiret.

Prominente componisten als Daan Manneke, Willem Wander van Nieuwkerk en Jan van de Putte hebben werken aan haar opgedragen en zij had de grote eer om meerdere keren met de beroemde componiste Sofia Gubaidulina te werken en veel van haar kamermuziek uit te voeren.

Masterclasses met Dawn Upshaw, Edith Wiens, Francoise Pollet, Jard van Nes, Rudolf Jansen en Roger Vignoles geven haar steeds weer nieuwe artistieke impulsen.

In december 2012 heeft Sabine haar solistisch debuut gemaakt in de Grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam met Bachs Weihnachtsoratorium.

Eva van Grinsven (saxofoon)

Eva van Grinsven is op haar negende begonnen met saxofoon spelen. Vanaf 2003 studeerde Eva aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp, waar zij zomer 2008 cum laude afstudeerde aan de masters opleiding. Van oktober tot en met december 2007 heeft Eva bovendien lessen gevolgd bij Daniel Gauthier, hoofdvakdocent te Keulen.

In 2007 was Eva finaliste in zowel de ´Yamaha Sax Contest´ in Hamburg  als de ´Pacem in Terris Woodwind Competition´ te Bayreuth, beiden in Duitsland.

Met slagwerker Ramon Lormans vormt Eva het duo ‘Sax & Stix’.  In April 2007 stond duo ‘Sax & Stix’ in de finale van het Grachtenfestivalconcours in het Muziekgebouw aan het IJ en waren ze te horen op de opening van het Gaudeamus Vertolkers Concours, beiden te Amsterdam. In mei 2007 won ‘Sax & Stix’ zowel de publieks- als juryprijs op het prestigieuze Kamermuziekconcours Almere. Het hoogtepunt van hun carrière was het winnen van het Vriendenkransconcours 2008.

Eva speelt baritonsaxofoon in het Berlage Saxophone Quartet met drie bevlogen studenten van  Arno Bornkamp.  Februari 2009 won het ensemble de eerste prijs op het Selmer Saxofoonkwartettenconcours te Enschede en maart 2009 stonden zij in de finale van het Internationale Yamaha Saxofoonkwartettenconcours Madrid.
Lange tijd was Eva lid van het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, waarmee zij als soliste optrad in het ‘Concerto’ van Paul Creston in Concertzaal Tilburg, Musis Sacrum Arnhem en in het Conservatorium van Riga tijdens een tournee door Letland.

Daniël Kramer (piano)

Daniël Kramer geniet bekendheid als een veelzijdig en bevlogen pianist en is veelvuldig te horen op binnen- en buitenlandse podia. Van grote invloed zijn de lessen bij Ton Hartsuiker geweest, die hij op jonge leeftijd mocht ontvangen. Zijn masterstudie aan het conservatorium van Amsterdam rondde hij af met onderscheiding bij docent Håkon AustbØ, die hem inwijdde in de geheimen van de pianistische verfijning.

Verder hebben ontmoetingen met bv. Rudolf Jansen, Willem Brons, Murray Perahia en Claude Helffer hem gevormd.

Als kamermusicus heeft hij het voorrecht samen te werken met inspirerende collega’s vannaam, zoals Nobuko Imai, Liza Ferschtman en Charles Neidich. Ook mocht hij soleren met o.a. Het Residentie orkest, de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Peter Eötvös, het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Werner Herbers en het njo o.l.v. Reinbert de Leeuw.

Daniel is ook werkzaam als repetitor. In die hoedanigheid werkte hij o.a. met Nikolaus Harnoncourt, Anne Sofie von Otter, Joseph Calleja en Nicolai Znaider.

Zijn kwaliteiten bleven ook tijdens wedstrijden niet onopgemerkt. Zo viel hij in de prijzen op het Prinses Christina Concours '94 (nationale 1e prijs), het concorso Seghizzi '08 (eerste prijs als duo met sopraan Sabine Wüthrich) en het concours Olivier Messiaen in Parijs '07.

 

 
 
Protestantse wijkgemeente Rokkeveen te Zoetermeer
 
Pelgrimshoeve
 
Floravontuur
 
 
copyright © Stichting Regenboogmuziek 2010 -