Stichting Regenboogmuziek
Kaarten reserveren

 

 

de Regenboog

 

woensdag 20 april 2011 20.15

Entree: gratis

Via Crucis van Franz Liszt

Uitgevoerd door het Voorburgs Vocaal Ensemble o.l.v., Marijke van Klaveren
en Alessandro Soccorsi, piano

Op de woensdag voor Pasen verzorgt de Stichting Regenboogmuziek traditiegetrouw een
Passieconcert. Ditmaal niet de Sieben Letzte Worte van Joseph Haydn, maar de Via Crucis
van Franz Liszt.
In de Via Crucis worden de veertien stappen verklankt die de traditie onderscheidt in de weg die Jezus aflegt vanaf zijn veroordeling tot de dood door Pilatus tot en met zijn sterven aan het kruis. Tien van de veertien stappen zijn rechtsreeks ontleend aan de evangelieverhalen:
Vier zijn door de traditie geconstrueerd als onderdelen van deze weg. In vele Rooms-
katholieke kerken zijn de veertien staties uitgebeeld aan de muur van kerk, op de weg van de ingang van de kerk naar het altaar. Nog elke vrijdag wordt, bij wijze van godsdienstoefening, door Franciskaner monniken en andere gelovigen een kruis gedragen over de via Dolorosa in Jeruzalem.
Liszt is ons in de eerste plaats bekend als componist van virtuoze pianowerken. Maar de Via Crucis is juist een toonbeeld van verstilling. Hij schreef dit werk aan het eind van zijn leven, in 1878-1879. Het is een stuk voor koor met solisten, afgewisseld met orgel- of pianosolo’s;
Liszt schreef voor elk een versie. De tekst is deels in het Latijn, deels in het Duits. Hij maakt ook gebruik van enkele Lutherse koralen die ook door Bach in de Mattheuspassion zijn getoonzet.


Voorburgs Vocaal Ensemble

Het Voorburgs Vocaal Ensemble (VVE) is een kamerkoor dat uit ongeveer 25 zangers bestaat.

Het Ensemble is in 1978 opgericht en heeft zich in de loop van zijn bestaan ontwikkeld tot een van de beste amateurkoren van Nederland, hetgeen o.a. blijkt uit het behalen van de eerste prijs in de categorie geestelijke muziek, bij het internationale koorfestival Tonen 2004.

Sinds 1987 staat het VVE onder leiding van Marijke van Klaveren

Alessandro Soccorsi komt uit Italië, waarin hij in Rome onder meer studeerde bij Konstantin Bogino. Hij werkte daat ook als begeleider mee aan opleidingen en masterclasses voor fluitisten. In 2010 trad hij op als solist en begeleider van een kamermuziekensemble in het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam en in de Anton Philipszaal in Den Haag in een koffieconcert van Radio West in het programma "Klassiek op West". Momenteel studeert hij voor zijn masterdiploma bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Website: Voorburgs Vocaal Ensemble

Voorburgs Vocaal Ensemble

   

 

 
 
Protestantse wijkgemeente Rokkeveen te Zoetermeer
 
Pelgrimshoeve
 
Floravontuur
 
 
copyright © Stichting Regenboogmuziek 2010 -