Stichting Regenboogmuziek
Kaarten reserveren

 

 

de Regenboog

 

woensdag 17 mei 2017 20.15

Entree: 15 € - tot 18 jaar: 5€

Ensemble La Cicala:
Inês d’Avena, blokfluit
Claudio Ribeiro, klavecimbel
Rebecca Rosen, cello

 

20170517

Heerlijk sprankelende en feestelijke barokmuziek in het programma “Dolce Napoli” door het Ensemble “La Cicala”

“Napels is de ware hoofdstad van de muzikale wereld” schreef Charles de Brosses in een brief uit Italie in 1739/40. Het was, na Parijs, ook de grootste stad van Europa. Het muziekleven was onvoorstelbaar divers en rijk. Er waren bijvoorbeeld vier operatheaters in de stad, vier conservatoria en meer dan 500 kerken met een orgel en bijbehorend orkestje.

In de eerste decennia van de zeventiende eeuw werd er een enorme hoeveelheid muziek voor de blokfluit gecomponeerd door componisten uit Napels. Het zijn stukken die vooral in manuscript zijn overgeleverd. Daardoor bleef deze muziek (in tegenstelling tot bijvoorbeeld muziek van Vivaldi die wel gedrukt werd) relatief onbekend. Deze Napolitaanse muziek was bedoeld voor paleizen, kerken en privé uitvoeringen. Er was geen enkele reden om er aan te willen verdienen. Vandaar dat ze in manuscript bleven.

De blokfluitiste Ines d’Avena en haar ensemble La Cicala hebben zich jarenlang verdiept in deze prachtige muziek. Inmiddels zijn er al twee cd’s verschenen met daarop veel juweeltjes uit de Napolitaanse Barok.

Inês heeft ook een grote collectie replica’s laten maken van diverse instrumenten die in deze tijd werden gebruikt. Zij zijn te horen tijdens dit concert. Het programma ‘Dolce Napoli’ is gewijd aan de crème de la crème van het Napolitaanse muziekleven in het begin van de achttiende eeuw.

 
 
Protestantse wijkgemeente Rokkeveen te Zoetermeer
 
Pelgrimshoeve
 
Floravontuur
 
 
copyright © Stichting Regenboogmuziek 2010 -